maandag 27 juli 2015

Zondag 26 juli 2015
Vrijdag en zaterdag vanwege harde wind in Dover gebleven. Vandaag leek het in de vroege ochtend wat beter en zijn om half zes (Engelse tijd) vertrokken. De wind was toen nog maar 2 tot 3 Bft. We hebben wel direct een rif in het grootzeil gezet want de verwachting was dat de wind sterk zou toenemen in de loop van de dag. In de voorhaven hebben we het zeil gehesen en na toestemming van Port Control (we moesten even wachten op een ferry die binnen kwam) hebben we de haven via de Oostelijk ingang verlaten. We moesten wel even noordelijk gaan varen om de toegang vrij te houden voor de volgende ferry die er al weer aan kwam. Om zes uur voeren we buiten de haven, eerst nog even met de motor er bij maar na korte tijd kon die uit omdat de wind kracht 4 had aangenomen en hebben we de genua voor ongeveer 76 % uitgerold. Met ruime wind voeren we naar de shipping lane. Daar aangekomen moesten we sterk van koers veranderen om deze verkeersader haaks over te steken. Het was niet druk met vrachtschepen zodat we niet hoefden uit te wijken.
De wind kwam nu van opzij (af en toe windkracht 5) en de golven natuurlijk ook, die waren vrij hoog (ongeveer 2 meter) maar ook mooi lang zodat de boot er prachtig over heen gleed. De maag van de schipper was echter een beetje van streek zodat die na een half uurtje maar even de vissen ging voeren. Daarna knapte hij gelukkig vrij snel weer op. De wind kwam niet echt constant uit dezelfde hoek zodat we een tijdje hoog aan de wind moesten varen maar het ging net. Na het verlaten van de shipping lane konden we weer iets afvallen zodat de wind weer een beetje ruimer inviel. Deze werd na enige tijd ook wat minder waarop we besloten om de genua helemaal uit te rollen. De zee was aan de Franse kant ook wat rustiger en we zeilden lekker richting Duinkerken terwijl boven land al zware bewolking begon te ontstaan. Wij hielden het echter droog tot in de haven.
Al met al was het een snelle oversteek, van havenmond Dover tot havenmond Duinkerken in 5 uur bij een afstand van ongeveer 42 mijl. Ik had het zeilend nog nooit zo snel gedaan.
Bij de Yacht Club de la Mer du Nord in eerste instantie aan de buitenste passantensteiger afgemeerd. Daar stond de havenmeester(es) al bij een paar andere boten en die wees ons een plaatsje aan de binnenkant aan. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt want daar lagen we lekker zonder andere boten tegen ons aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten