dinsdag 22 juni 2010

Zondag om kwart over acht vertrokken uit een erg rustig Poole. Het eerste uur erg weinig wind dus op de motor het grote havengebied uit langs de karakteristieke rotsformatie Old Harry’s Rock, genoemd naar de ondertussen bekende piraat van Poole. We moesten 2 kapen passeren waar zelfs bij rustig weer het water zeer woelig en warrig kan zijn. De eerste was Anvil Point, daar konden we de zeilen hijsen omdat er iets meer wind kwam en we ook een betere koers t.o.v. de wind konden varen. Ondanks de rare golven konden we toch nog redelijk zeilen. De volgende hindernis was St. Alban’s Head, bij rustig weer zoals nu het geval was, kun je daar vlak langs varen (tot zo’n 50 meter vanaf de kant) zonder erg veel last te hebben van brekende golven (zoals het geval is bij wat meer wind). Er loopt hier als het ware een richel op de zeebodem en de grote verschillen in diepte veroorzaken die brekers. Bij deze kaap viel de wind helemaal terug maar dat duurde maar een minuut of 5, daarna konden we weer heerlijk zeilen op lekker vlak water. Toch moest na een half uurtje de motor weer aan omdat het bijna bladstil werd. Gelukkig duurde dat niet zo lang want het begon weer te waaien, nu echter vanuit het zuidwesten. Nu konden we in een stuk doorzeilen naar Weymouth, één van de mooie plaatsjes in het district Dorset. Hier blijven we in elk geval 2 nachten om het achterland een beetje te verkennen.

Gisteren in Weymouth blijven liggen en op onze vouwfietsjes een beetje langs de kust gefietst en boodschappen gedaan. Vandaag verder gegaan naar Dartmouth. Helaas met heel weinig wind zodat we slechts het laatste uur konden zeilen met een SSW 4 Bft. De ingang van de Dart is vanaf zee praktisch niet te zien, maar met behulp van de GPS kom je er wel. De Dart-monding is een fantastisch mooi stukje natuurschoon met kastelen op beide oevers. Iets verderop verschijnen dan aan beide kanten van de rivier redelijk steile hellingen met prachtige dorpjes waaronder Dartmouth. We konden afmeren aan een steiger die geen verbinding had met de wal zodat we daarvoor onze rubberboot moesten gebruiken. Dat scheelde aanzienlijk in de prijs vergeleken met een marina. We blijven hier waarschijnlijk wel een paar dagen liggen om de omgeving verder te verkennen.

3 opmerkingen:

  1. hoi henk en tonny

    wat een leventje leiden jullie toch. Engeland is altijd mooi en die kleine stadjes zijn prachtig. Genieten maar.
    hartelijke groet,

    geertje en tante wiekie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Henk, ik begin mijn zeebenen een beetje kwijt te raken. Portland, Weymouth, Southampton, Cowes op het eiland Wight en Porthmouth vanuit de lucht is ook erg mooi. Nederland binnen vliegen met een prachtig gezicht op Ijmuiden met name de Zandhaver. Alleen verder zeilen (motoren) lukt je in iedergeval weer goed. Hopelijk blijven de weergoden goed gestemd om de Scilly's eilanden te bereiken. Liefs Tonny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Henk,
    Uit je verslag heb ik kunnen opmaken dat je samen met Ton prachtige plaatsjes heb aangedaan. (Ik zou ze ook wel een keer willen zien) Ik vermoed dat je nu onderweg bent naar Land's End/ Scilly-eilanden. Ik hoor het wel.

    Groet, Emmy

    BeantwoordenVerwijderen