maandag 28 mei 2018

Zondag 27-05-2018
Vandaag was het eindelijk zover! Vanwege de stroom zou ik pas laat in de middag moeten vertrekken, maar ik ben rond 12:00 uur weg gegaan om niet zo erg laat in Dover aan te komen. Dan maar een uurtje of vier tegen de stroom in varen.
Nadat ik had los gemaakt, heb ik in het kanaal dat naar de zee loopt, de stootwillen en lijnen opgeruimd en het grootzeil gehesen. Helaas stonden de verkeerslichten op rood dus even wat heen en weer varen in het (ruime) kanaal. Bij het naar boven kijken, zag ik dat de bovenste zeillat een heel eind uit het zeil stak. Dat was niet goed! Snel het zeil laten zakken, de lat er maar uit getrokken en het zeil weer gehesen. Ondertussen waren de lichten op groen zodat ik naar de zee kon varen.
Van Duinkerken naar Dover
De eerste 3 kwartier moest de motor bij staan, maar daarna kon ik het voorzeil uitrollen en lekker zeilen. Ondanks de tegenstroom kon ik toch ongeveer anderhalve knoop harder varen dan vooraf verwacht. Na een paar uur kwam de wind toch weer van voren dus het voorzeil weer ingerold en de motor gestart.
Nabij de shippinglane kon het voorzeil weer uitgerold worden want die moet haaks overgestoken worden en dat kwam in dit geval goed uit, de wind viel gunstiger in. Het zicht was matig (ongeveer 2 tot 2 1/2 mijl) maar m.b.v. de AIS kon ik de grote zeeschepen op de plotter volgen en bepalen of ze al dan niet op aanvaringskoers lagen. Dat was het in geen enkel geval.
Groot zeeschip in matig zicht
Net voorbij de schippinglane viel de wind nog gunstiger in en kon ik met een heerlijk gangetje richting Dover koersen. In overleg met Port Control mocht ik na een naar buiten gaande ferry via de oostelijk ingang naar binnen varen. In de voorgaven het grootzeil laten zakken, de stootwillen en lijnen klaar gelegd en naar de jachthaven gevaren. Het was ondertussen 20:00 uur geworden (maar gelukkig leven de Engelsen een uur vroeger 😀).
Nog even aan dek alles opruimen (“schoon schip maken”) en vervolgens een warme hap klaarmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten