zaterdag 30 juli 2016

Maandag 25-07-2016
Na het opstaan zag ik dat het bewolkt was en een heel vochtige lucht, heel fijn druppeltjes. Op mijn gemak ontbeten en daarna rustig na de Haringvlietbrug die om 10:00 uur open ging. Er stond een WSW-wind variërend van kracht 3 tot 5 zodat ik de genua voor ongeveer 70 % heb uitgerold, het grootzeil heb ik wel helemaal gehesen. Net voorbij de Ventjagersplaat moest ik een slag maken omdat het net niet bezeild was op dat smal stukje water. Verder ging het heerlijk tot aan Hellevoetsluis, daar weer een paar slagen moeten maken. Overigens tussen Stad a/h Haringvliet en Middelharnis heb ik de genua helemaal uitgerold, de wind was toe redelijk stabiel. Bij Hellevoetsluis heb ik hem maar weer een stuk ingerold.
Annika en Phileine in de dinghy
Bij het Quackstrand waar Debby en Femke en de kinderen op het strand stonden, ben ik aan een gele boei gaan liggen. Omdat de wind wat toenam, ben ik toch maar naar Cape Helius gegaan waar de kids ook naar toe zijn gekomen.
De kids aan boord

De kleintjes hebben nog lekker in het water gezwommen en met mijn bijboot gespeeld die we op de steiger hebben opgepompt. Met zijn allen hier aan boord gegeten waarna zij weer naar de camping zijn gegaan en ik lekker heb gedoucht.

Zondag 24-07-2016
Vandaag een beetje uitgeslapen en op mijn gemak om 11 uur vertrokken. Vanwege gebrek aan wind alles op de motor gevaren. Bij de Krammersluis duurde het lang voordat ik geschut was maar bij de Volkeraksluis ging het lekker vlot.
Ankerplek bij de Volkeraksluis

Ankerplek bij de Volkeraksluis
Daarna ben ik nog even naar Willemstad gevaren om diesel te tanken en benzine voor het buitenboordmotortje van mijn bijbootje. Vervolgens naar de ankerplek bij de Volkeraksluis. Van een afstandje zag ik dat het daar wel druk was, dus rekende ik er op dat er geen meerboeien vrij zouden zijn en wilde ik gaan ankeren. Maar tot mijn verbazing was er één boei vrij en daar ben ik aan gaan liggen.

Zaterdag 23-07-2016
In tegenstelling tot de voorgaande dagen, was het vandaag erg bewolkt. Om negen uur zijn we de haven van Vlissingen uitgevaren en hebben vervolgens het grootzeil gehesen. In het Oostgat was het echter niet bezeild en moest de motor het werk doen. Toch gaf het grootzeil nog wel wat extra power en we hadden hier een lekkere stroom mee. Vanwege de bewolking was het tamelijk koud op zee.
Net voorbij de punt van Walcheren hebben we een deel van de genua uitgerold en konden we echt gaan zeilen. Af en toe kwamen we over nogal ondiepe stukken water, dan zagen we de dieptemeter ineens met meters teruggaan. Dat was wel even schrikken, maar volgens de kaart zou het overal diep genoeg zijn. Je kon ook aan het waterpatroon zien dat er verandering van diepte zat. Helaas hadden we hier weer tegenstroom en dat duurde tot we bij de Roompotsluis waren. Halverwege hebben we wel de genua helemaal uitgerold.
De Roompotsluis stond open toe wij er aan kwamen, dus we konden direct geschut worden. Op de Oosterschelde direct weer de zeilen gehesen en heerlijk naar de Zeelandbrug gezeild. Daar hoefden we maar even te wachten op de eerstvolgende bediening. Hier konden we het grootzeil laten staan zodat we na de brug alleen maar de genua hoefden uit te rollen. En weer zeilden we heerlijk verder naar Sint-Annaland. Hier zijn Paul en Tiede opgehaald door hun dames en ga ik alleen verder.

Vrijdag 22-07-2016
We hadden het idee opgevat om vandaag  via de Roompotsluis naar de Oosterschelde te gaan. Eerst een half uurtje gemotord om wat hoogte te pakken zodat het traject vervolgens bezeild zou zijn. De wind zat echter een beetje tegen en het was dus niet bezeild, bovendien hadden we de eerst paar uur een redelijk sterke tegenstroom. Even voordat we bij Zeebrugge waren, besloten we om maar de Westerschelde op te gaan richting Vlissingen. Na enige tijd kregen we daar een flinke stroom mee zodat we een tijdje met 10,5 knopen over de grond zeilden.
De havenmeester vertelde ons dat een brug in het Kanaal door Walcheren al vier dagen muurvast zat als gevolg van de extreme warmte de afgelopen dagen. Hoe land die stremming zou duren, was nog niet bekend. Daarop besloten we om de volgende dag buitenom naar de Oosterschelde te gaan.

Donderdag 21-07-2016
De weersverwachting aan de Engelse kant was niet veranderd dus vandaag was Oostende onze bestemming. Om kwart voor twaalf vertrokken we uit de haven en in het kanaal naar de zee hebben we het grootzeil gehesen. Dat was praktisch tegen de WNW-wind in. Om 12:05 uur waren we buiten de pieren en konden we flink stuurboord uit gaan en hebben we de genua uitgerold. De wind was toen bijna recht van achteren. Dat bleef zo tot de Pas van Zuydcote, daar konden we een beetje oploeven, dat was wel een betere koers, de genua ving meer wind, de boot liep stabieler en de snelheid ging wat omhoog.
Paul aan het roer richting Oostende
Deze koers konden we handhaven tot Oostende. De snelheid over de grond was regelmatig boven de 9 knopen met een enkele uitschieter boven de 10. Om tien over drie waren we bij Oostende en tien minuten later afgemeerd in de haven naast een Belgisch jacht. Nadat we schoon schip hebben gemaakt, dronken we een biertje en zijn vervolgens een eindje gaan lopen over de boulevard. Op een terras in het centrum hebben nog wat gedronken en daarna zijn we terug gegaan aan boord om te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten