donderdag 30 mei 2013

Donderdag 30-05-2013
Vanmorgen ging de stroom pas tussen 10:30 en 11:00 uur naar het zuiden lopen, dat hield in dat ik even kon uitslapen alvorens te vertrekken. Om 10:00 uur ben ik nog even naar de havenmeester gegaan om 10 euro te geven die ik hem nog schuldig was. Vervolgens keek ik even richting de zee en zag tot mijn verbazing dat het wat mistig was. Toen ben ik maar even de pier opgelopen om te kijken hoe erg het was, maar er was nog wel een redelijk zicht. Een tijdje heb ik in de gaten gehouden of het erger werd of juist niet. Om 10:45 uur toch maar besloten om weg te gaan en een kwartier later was ik onderweg. In de havenkom heb ik het grootzeil gehesen en net er buiten de genua uitgerold. Het was weliswaar wat mistig maar het zicht was ongeveer anderhalve mijl en er stond een mooi windje, kracht 4 uit noordelijke richting, een beetje schuin van achteren. De zee was hier wel wat knobbelig, ik had moeite om me een beetje staande te houden, dat was dus een kwestie van me steeds goed vasthouden of lekker gaan zitten. Halverwege de tocht werden de golven wat stabieler.
Een mijltje of vijf voor Nieuwpoort heb ik even via de marifoon ge├»nformeerd of er schietoefeningen waren. Dat was inderdaad het geval maar pas na 13:00 uur. Dat kwam mooi uit want dan zou ik het betreffende gebied al voorbij zijn. Vervolgens richting de Pas van Zuydkote, net tussen Belgi├ź en Frankrijk, daar moest ik wat van koers veranderen zodat ik bijna voor de wind voer, altijd lastig om dan het voorzeil voldoende wind te laten vangen. Gelukkig was dat maar van korte duur, want na die pas kon ik weer wat oploeven zodat er weer meer druk in de zeilen kwam en de snelheid toenam.
In het begin van de geul bij Duinkerken moest ik even gijpen om vervolgens met een rustig vaartje helemaal tot aan de jachthaven te zeilen. Daar de zeilen geborgen en gelukkig was er nog een plekje aan de bezoekerssteiger waar ik nog even werd opgevangen door een vriendelijke Belg die mij hielp met afmeren.
Onderweg, toen ik wat melk uit de koeling haalde, merkte ik dat deze niet zo erg koud meer was. Met een blik op het schakelpaneel kwam ik er achter dat de koelkast het niet meer deed, de zekering in het schakelpaneel was kapot. Gelukkig had ik de juiste zekering als reserve bij me, dus die kapotte heb ik kunnen vervangen en de koelkast koelde weer!
Helaas lukt het mij nog niet om fotootjes op de blog te plaatsen, kennelijk is er iets veranderd in het betreffende programma of zoiets. Ik probeer uit te zoeken hoe ik dat toch nog kan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten