woensdag 31 mei 2017

Woensdag 31-05-2017
Vanochtend opgestaan met nog meer pijn in mijn rug, zo kan het niet verder! Ik overweeg om weer (hopelijk tijdelijk) even naar huis te gaan voor een bezoekje aan de huisarts en de fysiotherapeut.
De monteur belde mij met de mededeling dat hij morgen of misschien aan het eind van vandaag een nieuwe schroef kan leveren en monteren. Dan kan de boot morgen weer in het water. Ondertussen heb ik de verzekeringsagent gebeld om te vragen wat ik moet of kan doen om het een en ander vergoed te krijgen. Die zal mij een schadeformulier sturen die ik dan moet invullen en opsturen. Ook het restant van de oude schroef moet naar de verzekeringsagent.

Dinsdag 30-05-2017
Vanochtend is de monteur aan boord geweest en heeft wat testjes gedaan. Het lijkt niet de keerkoppeling te zijn maar waarschijnlijk de schroef. In zijn vooruit werkte die nog wel maar met ontzettend veel trillingen, in zijn achteruit deed hij helemaal niets. We hebben besloten dat de boot vanmiddag tegen vier uur uit het water gehaald zal worden.
Dat was nog even lastig want ik moest achteruit naar de helling gesleept worden (en er stond een redelijk harde wind) en vervolgens met de punt naar de helling gebracht worden. Maar alles ging goed. Nadat de boot uit het water was gehaald, bleek dat één van de twee bladen van de klapschroef verdwenen was. Dat was dus de oorzaak van het probleem. De monteur is vanavond weer even langs geweest om diverse gegevens te noteren om te bekijken welk type schroef (of nieuw blad) nodig is. Ik zal dus nog wel minimaal een paar dagen hier op de kant staan.

Maandag 29-05-2017
Gestrand op het Veerse Meer!!
De bedoeling was om vandaag eerst naar Middelburg te varen om bij de watersportwinkel van Jos Boone te informeren of ze toevallig nog een handset voor mijn marifoon hebben liggen of te kijken naar een nieuwe (eventueel een handmarifoon). Daarna wilde ik naar Vlissingen varen. Maar helaas bij de Veerse sluis, waar ik even moest wachten, bleek plotseling dat mijn schroef niet meer werkte. Ik dreef langzaam met de punt naar de kant (basaltblokken) maar kon niet meer achteruit. Ook vooruit deed de schroef het niet meer. Met de pikhaak probeerde ik de boot van de kant te duwen maar dat lukte niet voldoende. Het voorzeil heb ik nog even gedeeltelijk uitgerold om te proberen op zeil weg te komen maar dat ging ook niet. Na een paar minuten kwam er een andere boot uit de sluis en die heeft mij weggesleept van de kant vandaan waarna ik het voorzeil weer kon uitrollen en naar een ankerplek kon zeilen op het Veerse Meer ten zuiden van de Mosselplaat waar we al eens eerder geankerd hadden. Daar heb ik de kabels gecontroleerd die van de bedieningshandel naar de motor lopen, maar daar zag ik niets bijzonders. Ik vrees dat de schroef zelf het probleem is.
Om hulp in te roepen heb ik de havenmeester van de Jachthaven Oostwatering bij Veere geprobeerd te bellen maar die gaf geen gehoor. Vervolgens heb ik een haven in Kamperland gebeld, die kreeg ik wel aan de lijn. Op mijn vraag of zij mij naar binnen konden slepen, antwoordde de dame dat de havenmeester op dat moment niet aanwezig was maar dat zij wel een monteur kon bellen. Prima! De monteur belde mij even later terug en we hebben afgesproken dat hij mij eind van de middag (of begin van de avond) zal komen halen met een sleepbootje. Hij is ook duiker en kan onder water de boel inspecteren. In het ongunstigste geval zal de boot op de kant moeten om een andere schroef te monteren.

Zondag 28-05-2017
Tonny heeft mij weer naar de boot gebracht en ik ben om ongeveer kwart voor twee vertrokken en met rustig weer voor de wind eerst naar de Zeelandbrug gezeild en vervolgens naar de Zandkreek. Daar moest ik nog even aan de wind zeilen met als gevolg dat de snelheid lekker opliep. Dat was een lekkere eindspurt naar de Zandkreeksluis waar ik een poosje moest wachten om geschut te worden naar het Veerse Meer. Kort naar vijf uur was ik daar doorheen. Verder op de motor en een stukje gezeild met alleen de genua. Tegen half zeven kwam ik bij de Goudplaat waar ik ben afgemeerd aan een steigertje waar slechts 2 andere boten lagen. Na wat opruimwerkzaamheden heb ik een pannetje macaroni opgewarmd en gegeten.
De pijn in mijn rug blijft nog steeds, is zelfs wat verergerd.

Zaterdag 27-05-2017
’s Morgens eerst met zijn allen koffie drinken met een echte Zeeuwse bolus er bij.
Een deel van de Dehlervloot ging door het Oliegeultje naar Colijnsplaat, een ander deel ging zijn eigen weg verder. Wij zijn opgehaald door (schoon)zus Emmy om de verjaardag van dochter en kleindochter te vieren.

Vrijdag 26-05-2017
Vanwege het tij zijn we om 08:30 uur vertrokken met Burghsluis als bestemming. Gelukkig hadden we deze dag wel wat wind, ongeveer 3 Bft een beetje ruim van achteren.
De Dehlerclub aan de passantensteiger
Burghsluis
Dat was heel rustig zeilen en met de stroom mee schoot het ook nog wel een beetje op. Tegen 10:00 uur naderden we de Zeelandbrug die een paar minuten later open ging, dat kwam erg mooi uit. Verder door de geul aan de noordkant van de Oosterschelde (de Hammen, waar wij eigenlijk nooit komen) naar Burghsluis gezeild. Daar konden we afmeren aan de passantensteiger met bijna alle Dehlers bij elkaar, een paar kregen een andere plaats aangewezen. Overigens waren er nog een paar boten bij gekomen wat het totaal op 24 stuks bracht.
’s Avonds was er een gezamenlijke BBQ op een veldje naast de jachthaven. Weer erg geslaagd, mede dankzij het schitterend weer.
Wat jammer is dat ik de laatste paar dagen nogal last heb van mijn rug en een pijntje in mijn lies.

Donderdag 25-05-2017
   
Toespraakje door de voorzitter van de cie-Zuid
Omdat de Haringvlietbrug pas om 10:00 uur voor de eerste keer bediend werd, zijn we om 08:45 uur uit de haven vertrokken en rustig aan naar de brug gevaren. Helaas met behulp van de motor bij gebrek aan wind. Na de brug richting Volkeraksluis waar we direct in konden. Het was wel erg vol, sommige boten konden er niet in en moesten een schutting wachten.
Ook onderweg naar de Krammersluis bleef het windstil, dus de motor heeft zijn diens weer gedaan. Bij de beroepsvaartsluis, waar wij altijd geschut moeten worden vanwege de hoge mast, probeerde ik de sluiswachter op te roepen met de marifoon maar kreeg geen antwoord. Toen ben ik naar binnen gegaan en met de andere handset van de marifoon kreeg ik wel contact. Het bleek dat de buitenhandset kapot is (waarschijnlijk de kabel).
Er lagen al 2 andere boten te wachten, maar even nadat wij afgemeerd waren tegen één van deze boten, hoorden we vanaf de jachtensluis dat alle boten daar vandaan ook naar de beroepsvaartsluis mochten gaan om daar te schutten. Dat werd dus echt heel druk, gelukkig lagen wij met die andere 2 boten vooraan.
Druk in de Krammersluis

Na het schutten was het nog een uurtje voordat we in Sint-Annaland waren en konden afmeren naast een andere Dehler 39 die ook bij de Dehlerclub hoorde. Langzaamaan kwamen er steeds meer bij totdat we met ongeveer 20 Dehlers bij elkaar lagen. Aan het eind van de middag borrelen op de steiger en wat later gezamenlijk eten op de kade. Erg gezellig!

Woensdag 24-05-2017
Nieuw seizoen, nieuwe reis
Vanmiddag zijn Tonny en ik naar de boot gebracht door Marijke. We gaan mee doen aan een evenement van de Dehlerclub, het Hemelvaart weekend. Alle spullen aan boord gebracht en ’s avonds buiten in de kuip lekker gegeten. Dit was de avond dat Ajax de finale tegen Manchester United moest spelen, dat hebben we in het clubhuis bekeken. Jammer genoeg niet met een goed resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten