donderdag 2 september 2010

Weer thuis....

Begin volgende week probeer ik via Google een kaartje te maken met de afgelegde route.

Dinsdag 31-08-2010
Gisteren was er nog veel te veel wind om verder te gaan. In het begin van de middag kwam ook de Meewind van Bas de haven van Kortgene binnen, ze waren ’s morgens uit Middelburg vertrokken maar omdat het zo hard waaide, gingen ze maar niet verder. ’s Avonds weer op bezoek geweest.
Vandaag was het een heel stuk rustiger en ben ik om 09:15 uur uit Kortgene weggegaan met de bedoeling om naar de thuishaven te varen. Tot de Krammersluis was er geen wind. Helaas ging die net voor mijn neus dicht en was ik er pas 2 uur later doorheen. Daarna was er gelukkig wel een beetje wind en kon ik zeilen tot aan de Volkeraksluis. Daar bleek bij de jachtensluis dat er een elektrische storing was en dat ik me moest melden bij de beroepsvaartsluis. Daar was ik om ongeveer 17:00 uur. Een half uur later ging de stuurboordsluis open ( en dat is de sluis die ik moest hebben, want daar ligt een brug over die geopend kan worden), de sluiswachter vertelde mij echter via de marifoon dat de brug in de spits niet bediend wordt en dat ik minstens tot 18:30 uur moest wachten. Toen heb ik maar even mijn warme maaltijd genuttigd. Om even na half zeven leek het inderdaad dat er weer een opening kwam, maar het duurde verschrikkelijk lang voordat ik naar binnen kon. Pas tegen achten was ik eindelijk door de sluis. Daarna had ik geen zin meer om bij de Haringvlietbrug te wachten tot 21:00 uur en vervolgens nog een uur naar De Put te varen. Dus ben ik maar bij de Volkeraksluis blijven overnachten. Dit was een traject met de nodige vertragingen.

Woensdag 01-09-2010
Om half tien ben ik vertrokken en rustig aan naar de Haringvlietbrug gevaren waar ik om 10:00 uur door heen kon. Omdat er weer geen wind stond, moest de motor maar weer zijn best doen. Ik heb nog wel even het log gekalibreerd want ik had steeds al de indruk dat die te weinig bootsnelheid aangaf. Op stromend water is het lastig om dat te corrigeren maar nu ik weer op (min of meer) stilstaand water voer, was ik mooi even in de gelegenheid om dat te doen. Om elf uur voer ik de thuishaven De Put in. Ondertussen had ik al contact gehad met Tonny, zij kon de rest van de dag vrij nemen en is naar de haven komen rijden. Na de nodige schoonmaak en opruiming zijn we naar huis gereden.

Dat was dan het einde van mijn reis die uiteindelijk dertien en een halve week heeft geduurd. Acht weken ben ik alleen aan boord geweest en 5 ½ week had ik opstappers, Tonny, Tiede en Gerben. Totaal ongeveer 1260 zeemijlen afgelegd. Een prachtige ervaring, voor herhaling vatbaar, misschien in iets andere vorm, maar daar moet ik nog even over nadenken.

1 opmerking:

  1. Volkeraksluizen, maar in feite alle beroepsluizen zijn een pain-in-the-back! Mijn volgende zeilboot heeft een kortere mast, zodat ik altijd de sluizen voor de recreatievaart kan nemen!
    Welkom thuis in de Put Henk. Ben nog ff weg, maar volgende week zien we mekaar wel
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen